Deseori, invidia și egoismul ne împiedică să vorbim despre cineva de bine.
De aceea e bine sa nu critici pe nimeni.
Cel care ne critică – ne oferă energia sa pozitivă și ne-o ia pe cea negativă. Studiile vedice susțin că o critica din partea altor indivizi este benefică pentru dezvoltarea noastră personală.
Cum afectează cuvintele propria karma
În „Mahabharata” se spune că odată ce ai planificat ceva sau doreșți să-ți îndeplineșți o anumită dorință alegând calea și modalitatea prin care o vei face, nu spune nimănui despre ideile tale. Odată împărtășite cuiva intențiile și dorințele tale, scade probabilitatea cu 80 % că asta se vă întâmpla, îndeosebi dacă persoanei căreia i-ai comunicat acestea este invidios și lacom.
Oamenii care vorbesc mai puțin nu-și pierd energia, de aia își ating mai ușor scopurile
Ai ajutat pe cineva sau ai făcut o faptă bună? Nu te lauda cu asta, altfel vei pierde pentru moment energia pozitivă și toate roadele evlaviei pe care le-ai dobândit săvârșind un act caritabil. Fii modest, altfel vei pierde darurile câștigate.
Cum îți poți gestiona gândurile? Învățând acceptarea criticilor
Mintea umană are capacitatea de a găsi o justificare în orice poziție s-ar afla ea. Iți găsești mereu scuze pentru orice ți se întâmplă? Te afli pe o treaptă inferioară a nivelului tău de dezvoltare. Chiar și criminalii după comiterea unor acte inimaginabile justifică fapta comisă, și au chiar după condamnarea severă o conduită agresivă și violență.
Un grad înalt de dezvoltare al personalității tale înseamnă că poți asculta și accepta criticile ce-ți sunt aduse. Iți dorești să devii mai bun pe plan personal și profesional? Vorbește puțin și acționează chibzuit. Oamenii deosebiți nu răspund imediat la acuzații și, în general, încearcă să nu inițieze discuții sau să riposteze atunci când deveni furioși. Pe ce nivel te situezi când comunici?
- Nivel SUPERIOR – această persoană nu-i bârfește pe alții – gândește negative despre altcineva – refuză să asculte bârfa altora
- Nivel MEDIU – persoana este sensibilă și susceptibilă la critică – vorbește repede și necontenit despre sex, bani, politică și persoana sa – simțul umorului este vulgar și legat de tema sexului. De obicei, la începutul conversației acesta simte satisfacție și înălțare morală, dar la finalul ei – dezolare și dezgust
- Nivel INFERIOR – persoana insultă, acuză, denunță, amenință și reproșează fără încetare. Cuvintele sale sunt impregnate cu ură și mânie. – refuză să audă laude despre alți oameni – provoacă altora (conștient sau deliberat), furie, iritare, apatie, deprimare, resentiment și invidie pentru a se hrăni cu emoțiile lor distructive – se bucură când cineva se simte rău sau are necazuri transformând replicile în glume sarcastice. Într-o conversație nu poți întâlni o persoana care să se mențină la un singur nivel de vorbire. Adesea, o persoană îmbina mai multe niveluri sau poate sări de la un nivel la altul.
Totul depinde de:
- Mediul – familia, prietenii, colegii de muncă
- Spațiul – locul de muncă, cazinouri, cluburi de noapte, pub-uri, bordel
- Timpul – de exemplu, miezul nopții este momentul când cel mai mult te atrage să faci lucruri obscene sau să spui ceva necuviincios.
O regulă importantă și indispensabilă este să înveți să trăiești fără pretenții. Primul pas spre iubire este recunoștința. Mulți din noi nu pot fi cu adevărat recunoscători pentru anumite lucruri, dar practic toți preferă să exprime pretenții, fie implicit sau explicit. E important să știi că atunci când nu mulțumești cuiva – începi să critici această persoană fără să conștientizezi acest lucru.