În articolul Dezavantajele unei locuințe duplex scriam despre multiplele neajunsuri ale acestui tip de locuință. Într-adevăr nu pentru toată lumea vei spune, întrucât am întâlnit și persoane, puține cei drept, care își doresc un asemenea condominiu.
Dacă te-ai decis să intri într-un parteneriat cu un prieten sau o rudă apropiată să vă construiți voi un duplex, situația se schimbă radical. Spun asta deoarece tu și viitorul tău vecin aveți sub control întreaga lucrare. Voi plătiți, voi decideți cum se construiește și la ce calitate.
Știi și tu cum este cu vecinul, nu-i așa? Daca-ți dă Dumnezeu un vecin care nu știe nici ,,Buna ziuă” să ofere, te-ai pricopsit.
Așadar când ai propriul teren și construiești cu o echipă coordonată de tine este una, când cumperi în faza de proiect (cea mai mare prostie pe care o poți face) de la un așa zis dezvoltator, este cu totul altceva.
Casă/duplex construit de tine sau de o echipă de meseriași
În zilele acestea ai nevoie de timp, multă, foarte multă răbdare, noroc de meseriași buni și casa îți va ieși cum iți dorești. Este adevărat că timpurile de odinioară când lăsai totul pe încrederea muncitorilor a trecut. Și asta o știți cu toții foarte bine din ce motive. Poate cel mai mare avantaj este acela că locuința vă fi construită așa cum iți dorești tu
Casă/duplex construit de dezvoltator
În cele mai multe cazuri acest lucru se numește păcăleală sau țeapă. Intenția vădită a dezvoltatorului zilelor noastre este de construi la un preț/mp cât mai mic și să vândă la un preț cât mai mare posibil chiar și de 100%. Personal cunosc caz unde casa a avut costuri de 75.000 E inclusiv teren de 500 mp și la vânzare s-a solicitat direct de către dezvoltator 130.000 E fară intermediari, agenții imobiliare etc.
Ce înseamnă preț/mp cât mai mic? Dezvoltatorul nu este interesat să-ți construiască ție o casă de calitate în care câștigul lui să fie de hai să spunem 10-15000 E la o cașă. El caută cele mai ieftine materiale posibile începând de la cărămidă, ciment, bolțari, bca, gresie, faianță, parchet și terminând cu cei mai ieftini muncitori. Însă asta nu înseamnă nici pe departe calitate. Dezvoltatorul nu este interesat de calitate ci de cantitate!
Ce înseamnă meseriași ieftini?
Nu-ți imagina că un bun meseriaș lucrează ieftin, de aceea este și meseriaș nu-i așa? Ei bine lipsa forței de munca în Romania este bine cunoscută, mai ales forța de muncă calificată. De aceea Vasile, Georgel, Ionel s-au dus prin Spania, Italia, Germania etc au cărat roaba și au adunat gunoaiele pe șantiere și s-au întors în Romania calificați în zidărie, montat instalații sanitare, parchet, gresie, faianță.
Probabil știți că a da decorativă pe o casă nu este chiar simplu. O să vă surprind dar am văzut multe cazuri ale unei persoane care cară apa și sapă șanțuri la 2-3 case, că mai apoi să-l văd urcat pe schelă dând decorativă. Rezultatul nu vi-l mai spun.
Într-un articol viitor am să vă povestesc ce energie poate să stea la temelia unei case construită de ,,meseriași”.
Să aveți o zi luminată!