Măcinat de tot ce se întâmplă în București începând cu nebunia din trafic, mizeria din spitale, nesimțirea șoferilor din trafic, a bipezilor care ies în scara blocului beau bere și scuipă cojile pe jos, am luat o decizie radicală, zic eu. Am vândut tot și m-am mutat într-un oraș din Ardeal. Nu că aici ar fi Occidentul în forma lui pură, dar lucrurile se mișcă cu o alta viteză în gândire dar și în execuție. Dar asta într-un alt articol.
Ce mi-am propus să vă spun în acest articol a fost găsirea sau construirea unei locuințe după ce mi-am luat bagajele, le-am pus în portbagaj și am plecat. Evident nu am plecat câine sur la vânătoare ci în precedentele mele călătorii prin orașul și împrejurimile sale, am găsit un ,,dezvoltator” care s-a hotărât el să construiască un duplex, unul dintre apartamentele din această vila fiind al meu.
Ei bine dragilor am să vă explic concluziile mele despre a locui într-un duplex. Și toate acestea din experiență.
Personal nu aș mai face-o niciodată iar motivele le găsiți mai jos:
– peretele despărțitor dintre vecini au un singur rând de cărămidă. Din rațiuni de economie, peretele nu este zidit pe lungimea cărămizii ci pe lățimea ei. Ce înseamnă asta? Un perete foarte subțire care niciodată nu va fi izolat fonic în majoritatea cazurilor. Imaginează-ți două băi alăturate sau două dormitoare. Eu aud tot ce mișcă la vecin mai ales la baie și în sufragerie.
– există cheltuieli comune și ca exemplu ți-aș da acoperișul. Dacă în destinul tău scrie că ,,dai” de un bătut în cap care nu vrea să participe la ele, atunci suporți singur pagubele.
– intimitatea dispare complet. Gândește-te că împarți inclusiv terenul cu el și chiar dacă fiecare are partea lui de gradină, situația este un pic mai bună decât daca ați avea-o în uz comun. Vine cineva la tine în vizită, faci un grătar, scoți măsuța afară și tocmai atunci începe vecina să urle la copil că este ora de somn sau că a zgâriat mașina. Asta în cel mai bun caz. Vrei să bârfești cu invitații? N-ai nicio șansă!
– sigur cea mai defavorabilă situație este de a nu fi pe aceeași undă cu vecinii. Spun asta luând în calcul toate aspectele. Hai să-ți dau un exemplu. În iarna trecută a înghețat țeava de apă și am fost nevoit să merg la vecin să-l rog să mă lase să verific dacă problema este de la robinetul din cămin (pentru că idiotul de dezvoltator așa a gândit el căminul de apă). Răspunsul vecinei, că ea are probleme cu ,,mansardă” a fost NU. Adică în plină iarnă eu nu aveam apă și cea mai mare problemă era centrala! O să spui că mă numesc băiat cu ghinion, păi asta cam așa se explică.
– dacă ai un vecin/vecina căruia îi lipsesc cei 7 ani de acasă, situația devine și mai complicată
– dacă simțul civic, acela cetățenesc de a ieși să dai o lopată de zăpadă nu doar în interesul tău ci și al celor care trec prin fata porții tale, îți lipsește sau ești de-a dreptul nesimțiți, atunci…
– la astfel de locuințe tip duplex, să fi convins că dezvoltatorii vor avea profitul cel mai mare de pe urma naivității sau lipsei tale de cunoștinte în construcții. De ce spun asta. Ei se vor folosi de dorința clienților de a se muta cât mai repede în case și echipele de lucru contractate vor da cel mai mare rasol posibil fie că vorbim de tencuit, zidit, pus parchet etc. Dezvoltatorii deși aparent îți oferă posibilitatea să alegi parchetul, gresia, faianța etc., acestea sunt doar niște amăgiri.
– termenul de executare al lucrărilor este unul foarte scurt iar aceasta este în detrimentul ambilor vecini. O casă o poți construi în 3-6 luni așa cum fac ei, dar gândește-te ce construcție este aceea în care pereții nu au avut timp să se usuce, lemnul acoperișului este ud și a mucegăit pentru că podul nu are aerisire, pereții încep să prindă egrasie deoarece fundația nu s-a uscat în temenele prevăzute etc.
Ei bine dragilor, îmi veți spune că totuși nu-ți permiți să-ți cumperi un teren și să-ți faci o casă și ofertele dezvoltatorilor sunt mai avantajoase. Da sunt avantajoase pentru ei, pentru tine….nu.