Consider mesajul transmis de acest articol că fiind un beneficiu pentru oameni. Nu trebuie să cheltui bani, nu pierzi timpul, te simți bine, găsești în activitatea de mai jos toate avantajele.
Ca și bărbat recunosc că mi-a plăcut dintotdeauna să fiu mângâiat de o femeie. Dar acest lucru se întâmplă doar dintr-o dorință interioară care la nivel psihic îmi producea o senzație de relaxare, dar nici prin gând nu mi-a trecut că-mi vă face atât de bine sănătății.
Iată că există oameni în lumea aceasta care se ocupă de aceste studii și vi-l prezint și vouă. Prin intermediul Cristianei A. Levițchi căreia îi mulțumim pentru acest articol, vă prezint și vouă cele de mai jos.
,,Mângâierea este unul dintre cele mai importante daruri atât pentru propria persoană, cât și pentru cele dragi. Ea este binefăcătoare pentru corp, pentru minte, dar și pentru suflet.
După o zi de lucru obositoare, îmbrățișarea tandră a ființei iubite îndepărtează stresul adunat de-a lungul zilei și liniștește. Strângerea de mână a unui prieten poate să ne dea mai multă energie decât câteva ore de somn! Mângâierea unui copil, ridicarea lui în brațe îl face să se simtă iubit și protejat. O îmbrățișare plină de tandrețe poate readuce la viață o iubire trecută.
Psiholoaga Tiffany Field a încercat să demonstreze că orice mângâiere, orice masaj pe piele influențează echilibrul nostru hormonal. Astfel, contactul cu pielea poate declanșa o avalanșă de substanțe purtătoare de mesaj care ne liniștesc, ne alină durerile, elimină stresul și încordarea sau pur și simplu întăresc sistemul imunitar.
,,La începutul mileniului trei, pipăitul se numără printre simțurile pe cale de dispariție. Lumea, dominată de mass-media, este o lume vizuală. La persoanele care nu se dezlipesc toată ziua de calculator și care țin legătura cu prietenii doar la telefon, zona de contact se rezuma doar la suprafețele ergonomice de uzanță”, spune Field.
Field presupune că aceasta izolare tactila va declanșă o ,,foame de contact” pe care tot mai mulți și-o vor astâmpăra prin “ore de mângâieri contra cost”.
Oferta este teribil de variată și deci foarte greu de supervizat. Ți se oferă absolut orice: masajul acustic tibetan, Watson – un masaj shiatsu subacvatic, Reiki, Rolfing, terapia zonelor reflexe, scaune speciale de masaj, masajul Anick-Fit pentru menținerea energiei (se practica la locul de munca) etc. La acestea, se mai adaugă: cursuri pentru cupluri (inițiere în arta mângâierilor) și seminarii Tantra – care, toate, promit o trăire senzuala dezlănțuită.
Tandrețea este un element deosebit de important și pentru terapia sexuala și terapia cuplului. ,,Pentru o viață sexuala bună, ar trebui să-nvățăm să ne atingem din nou așa încât să ne facă plăcere”.
“Sexul, dragostea și fenomenul de atingere sunt privite – de regula – că niște subiecte neștiințifice, dar noi creăm argumente care să-i convingă pe savanți”, spune Tiffany Field.
Persoanelor care nu vor să-și cheltuiască banii pe masaje sau care duc lipsă de partener li se dă următorul sfat: ,,Masați-vă singuri! Lipsa momentană a unui suflet alături de dvs. nu este un motiv ca să renunțați la masaj”.
Femeile caută atingerea mai frecvent decât bărbații – este o constatare făcută de doi psihologi americani care au observat comportamentul pasagerilor de pe aeroportul din Kansas City: Femeile: au îmbrățișat și sărutat persoanele care le așteptau (indiferent de sex). Bărbații: i-au salutat pe bărbați printr-o scurtă strângere de mana.
Copiii – marcați de părinți
La adulți, contactul fizic cu propriii copii este identic cu cel al părinților lor cu ei. Mai mult sau mai puțin intens.
,,Pentru a fi fericiți, pentru a ne elibera de stres și pentru a lupta împotriva bolilor avem nevoie de mângâieri. Fără aceste atingeri devenim agresivi, stresați, ne îmbolnăvim mai ușor.
Sfatul care rezultă din cercetările întreprinse este următorul: trebuie să ne mângâiem copiii mai des, să-i dezmierdăm, să-i alintăm și să-i masăm, trebuie să încurajăm practicarea nestânjenită a acestui contact piele-piele în școli, în spitale și în alte părți. Cultura contactului trebuie reactivata.
În urma unui studiu, s-a constatat că violența excesivă, agresiunea, merg mână în mână cu contactul fizic limitat. Preșcolarii care au un contact fizic mai intens cu părinții sau persoanele care-i îngrijesc au un comportament mult mai echilibrat. Animalele mângâiate sunt mult mai blânde și sănătoase. Maturii sunt mai optimiști și mai echilibrați. Bătrânii nu se mai tem de singurătate și moarte.
Mai ales ei au nevoie să fie îmbrățișați. .. Și atunci? Dacă binele lumii și-al oamenilor se obține atât de lesne, printr-o simplă mângâiere, printr-o strângere afectuoasă în brațe, ce ne împiedică oare să le practicăm mai des? ’’