Măslinul este un arbore cu o istorie îndelungată, care a fost cultivat pentru întâia oară în urmă cu mii de ani. Măslinul simbolizează pacea, renașterea spirituală, speranța și onoarea. În zilele noastre reprezintă în primul rând un izvor al sănătății.
Măslinul și semnificațiile sale biblice
În Biblie măslinul apare pentru prima dată în Facerea – 8,11. Un porumbel îl vestește pe Noe cu o ramură de măslin în cioc că potopul care a durat 40 de zile și 40 de nopți a luat sfârșit.
„Şi porumbelul s-a întors la el, spre seară, şi, iată, avea în ciocul său o ramură verde de măslin. Atunci a cunoscut Noe că s-a scurs apa de pe faţa pământului.“
Iar Ioan Gura de Aur adaugă: “Totul s-a făcut cu rânduiala lui Dumnezeu! Şi găsirea frunzei, şi întoarcerea porumbelului la dreptul Noe cu frunza în cioc (semn că porumbelul a găsit hrana). De altfel, măslinul e totdeauna verde (simbolizează nemurirea) şi se poate că, după retragerea apelor, măslinul să mai fi avut frunze“.
Pe parcursul Vechiului și Noului Testament, legat de măslin mai apar câteva citate.
De exemplu în Judecători 9, 8-9 măslinul simbolizează mândria, pe când ramurile multe și stufoase se referă la familiile numeroase.
Tot din măslin se extrage untdelemnul folosit în ritualurile religioase.
De asemenea, cu ramuri de măslin și finic (palmier) a fost Iisus primit la Ierusalim de Florii.
Măslinele și modul lor de întrebuințare
Strămoșul măslinului este un arbore sălbatic, iar soiurile rezultate în timp sunt de două feluri: măslin verde și negru.
Măslinele verzi sunt fructe necoapte, în timp ce măslinele negre sunt pe deplin coapte. Însă în lume se cultivă astăzi sute de soiuri, iar diferențele dintre ele sunt relativ subtile.
Unde se cultivă măslinul?
în zona Marii Mediterane, în Italia, Spania, Grecia, Africa şi Asia, precum şi în Statele Unite există cei mai mari producători de măsline din lume. Pentru ca măslinele să fie coapte, este nevoie de un sezon lung și cald. Cele mai multe soiuri cultivate pe teritoriul american provin din regiunea California Central Valley, în timp ce un număr mic crește în deșerturile din Arizona.
Cea mai frecventă varietate de măsline verzi este Manzanilla, un soi provenit din Spania. Măslinele grecești Kalamata sau cele din Franța (Nicoise și Picholine) sunt de asemenea renumite.
Măslinele sunt una dintre culturile ecologice fruntașe cultivate în jurul lumii, alături de fructe, cafea, nuci şi boabele de cacao. Ca în orice altă cultură ecologică, măslinele organice sunt cultivate fără utilizarea pesticidelor chimice şi a altor produse sintetice agricole.
Uleiul de măsline utilizat în alimentație și nu numai
Organice sau nu, cele mai multe dintre măslinele cultivate pe Glob sunt folosite pentru a face ulei de măsline. Doar aproximativ 10 la sută sunt comercializate ca fructe întregi.
Dacă vă întrebaţi de ce uleiul de măsline este atât de scump, gândiți-vă că este nevoie de o tonă de măsline pentru a produce între 10 şi 30 de litri de ulei. Calitatea şi gustul uleiului, precum şi preţul, depind atât de calitatea soiurilor prelucrate, cât și de maturitatea lor.
Cel mai bun ulei de măsline se obține prin amestecul și presarea unei mixturi obținute din măslinele verzi împreună cu măslinele coapte și roșiatice. Adică acestea din urmă sunt mai „pârguite” decât cele verzi, dar nu la fel de coapte precum măslinele negre.
La prima presare a măslinelor rezultă uleiul de cea mai bună calitate. Acesta se numește ulei de măsline virgin.
În funcție de aciditate, și uleiurile virgine sunt clasificate pe câteva niveluri de calitate. Pe primul loc în topul calității se situează uleiul extra-virgin care conține mai puțin de 1% acid.
La a doua și a treia presare se obține ulei de măsline sau ulei pur de măsline.
Uleiul de măsline ca medicament
Folosit zilnic în alimentație, uleiul de măsline reduce riscul bolilor de inimă. Fiind bogat în grăsimi mononesaturate, este recomandat și în curele de slăbire.
Alte utilizări: la fabricarea săpunului, în industria cosmetică.
De ce să îl includem în alimentație?
Uleiul de măsline este bogat în acizi grași esențiali, în provitamina A și în vitamina E. Este cel mai sănătos dintre toate grăsimile, nu crește aportul caloric și nu conține gluten.
Alte beneficii: Fiind asemănător cu laptele matern, ajută la dezvoltarea oaselor și este eficient în dezvoltarea sistemului nervos central la copii. De asemenea, este un protector al creierului pentru persoanele vârstnice, datorită elementelor antioxidante.
Pentru cei care vor să adopte un stil de viață sănătos, pot apela cu încredere la dieta cretană sau mediteraneană.