A fi mamă este o meserie veche de când lumea. Ea implică responsabilitate și mult devotament. Asemeni oricărei vocațîi, pentru job-ul de mama trebuie să ai talent și răbdare. Cum te poți perfecționa în această meserie? Cu multă iubire.
Voi recunoaște deschis: nu am vechime ca mamă, dar în cei 3 ani de când trăiesc experiența maternității, am învățat câteva lucruri prețioase. Și pentru că anumite lucruri se însușesc în timp, voi încerca să schițez și eu pentru viitoarele mame care ne urmăresc câteva lecții valoroase.
Copilul tău nu este o jucărie
Este util să îți înveți copilul de la o vârstă fragedă să discearnă între bine și rău, dar nu trebuie să îl forțezi să spună sau să facă ceva, doar pentru că așa vrei tu.
Amintește-ți că și el este o individualitate cu liber arbitru, că și tine, de aceea e bine să îi ceri opinia în diferite lucruri. Ținând cont de părerea lui, îi dezvolți încrederea în forțele proprii și îl încurajezi să fie mai deschis față de ține, ca părinte, dar și mai liber în exprimare în relația cu ceilalți.
O oarecare libertate de mișcare îl va ajuta pe copilul tău să se maturizeze mai repede și să își asume responsabilitatea faptelor sale. Dar atenție, urmărește-l din umbră pas cu pas și modelează-l spre acea activitate, eventual profesie care îi face cu ochiul.
Ce ție nu-ți place copilului tău nu-i face
Fiecare copil are nevoie de un exemplu, de aceea îți recomand ceva: indiferent cât de autoritară ești că mamă, nu îl obliga să facă ceea ce nu îi place.
În cărțile de specialitate din România suntem încurajați să oferim copiilor mâncare la ore fixe. Da, este bine că un elev aflat în creștere să aibă o alimentație cât mai variată și să nu plece la școală pe stomacul gol, dar forțând un copil să mănânce la ore fixe sau să consume tot ce are în farfurie este dăunător organismului.
Cu siguranță nici tu nu ai chef să mănânci orice și oricând, de aceea trebuie să manifești înțelegere față de copilul tău când nu îi este foame. Poate nu se simte bine sau pur și simplu are alte preocupări. Vorbește cu el deschis și mai ales amintește-ți o zicala filosofică: ce ție nu-ți place, altuia nu-i face.
Nu îl obliga să mintă. Da, mulți ar consideră acest sfat absurd. Dar probabil vi s-a întâmplat ca la ușa dvs. să apară un musafir nepoftit. În această situație cel mai ușor este să îl trimiți pe micuț să răspundă și să explice că mama nu e acasă.
Pare o minciună banală, dar copilul își poate însuși această deprindere negativă. Iar când va lua o notă proastă la școală i se va părea absolut normal să spună: am luat un calificativ mare sau astăzi nu am primit nici o notă.
Dacă te-ai decis pentru o tabără cu cortul, întreabă-l mai întâi pe fiul tău ce părere are despre acest experiment. Iar dacă nu e încântat de idee, mai bine amân-o pentru când va mai crește sau gândește-te la o altă aventură de familie.
Ideea este că nu trebuie să îl forțezi să își schimbe patul de acasă cu ceva incomod dacă el nu se simte pregătit pentru această schimbare. Nu toți suntem la fel de acomodabili, iar unora le este chiar foarte greu să renunțe la tabieturile lor.
Ai visat pentru urmașul tău să îl vezi pe scenă la Metropiltan, dar el nu e atras de muzică? Nu dispera! Mai bine acceptă ideea că drumul lui în viață este altul. Decât să îl silești să se apuce de pian, mai bine încearcă să îi descoperi aptitudinile.
Cine știe? Poate el visează să ajungă sportiv de performanță sau poate dorește să salveze vieți. Mai bine încurajează-l în vocația lui decât să te condamne mai târziu că și-a ales o meserie pe care o detestă, forțat fiind de împrejurări.
Ai grijă cum îl educi din fașă dacă vrei să crească armonios din toate punctele de vedere. Nu îl lăsa să repete greșelile tale, ci explică-i cu blândețe despre experiențele tale personale mai puțin reușite.
În final vreau să vă amintesc de marele filosof chinez Confucius care spunea așa:
Un geniu este capabil să învețe din experiența altora, un om deștept învață din experiența personală, însă unul slab de înger nu învață nici din experiența altora, dar nici din experiența proprie.
Fiecare om se ghidează în viață după gusturi, preferințe, afinități, iar copilul tău face același lucru. Respectă-i deciziile și lasă-l să se lovească singur cu capul de sus că să realizeze într-un final dacă el are dreptate și tu ești depășită de vreme sau el greșește și tu ai dreptate.