Un profesor te învață, dar un maestru te transformă profund.
Vitaminele și mineralele – un miracol prezent în natura vie
Dacă despre vitamine și minerale știm că au apărut o dată cu gradina edenica, nu putem spune același lucru și despre suplimentele sintetice. Acestea din urmă au fost create în laborator de către chimiști și biologi, cu scopul de a-i ajuta pe oameni să compenseze anumite carențe din organism (ex. cazul femeilor însărcinate), dar și să învingă afecțiuni precum este anemia.
Denumirea de vitamine provine de la cuvântul latin “vita” și semnifică viață. Aceste substanțe hrănitoare prezente în legume, fructe, plante medicinale, semințe, carne, lactate sunt absorbite de către organismul uman în proporție de 98%. Ele fac parte din lanțul biocatalizatorilor și sunt factori alimentari indispensabili corpului uman.
Suplimentele sintetice – înlocuitor sau adaos la alimentația săracă?
Deși suplimentele sintetice sunt absorbite doar într-un procent de 20% și nu se găsesc sub formă de complexe vitaminice, ele sunt singurele substanțe nutritive care există în formă pură, conform cercetătorilor. În ciuda acestor dovezi științifice, există în prezent un trend puternic al vitaminelor şi mineralelor sintetice.
De la vârste fragede, copiii primesc la recomandarea medicului doze semnificative de vitamina C, calciu, fier, magneziu, etc, sub formă de medicamente. Când un adult se simte lipsit de vlaga, obosit și stresat, i se recomandă cu larghețe vitamina B și magneziu. Iar în reclamele publicitare vedem că iaurturile sau alte alimente de bază sunt “îmbogățite” cu vitamine și minerale pentru o sănătate de fier și mai multă energie. Te expui insuficient la soare și nu agreezi uleiul de pește? Nu-i nimic, pentru că în farmacii găsești tablete de vitamina D.
Prezente pe piață sub formă de medicamente, siropuri și mai nou, alimente, aceste vitamine sintetice sunt prezente în hrana zilnică. Cel mai îngrijorător este că nu au fost testate suficient de mult încât să știm cu certitudine daca sunt utile sau dăunează organismului uman. Dacă producătorii de medicamente ne îndeamnă să folosim cu încredere suplimentele obținute în laborator, nu de aceeași părere sunt amatorii de legume, fructe plante medicinale, semințe etc.
Opinii pro și contra vitaminelor artificiale
În grupul celor care nu recomandă suplimentele almentare se numără și cercetătorii biochimiști Richard Béliveau şi Denis Gingras. În cartea lor Alimente care combat cancerul, ei ne explică de ce nu încurajează consumul excesiv de vitamine sintetice:
“Niciun studiu clinic nu a demonstrat vreodată că doze mari de vitamine sub formă de suplimente alimentare ar putea avea vreun efect preventiv contra cancerului sau a altor boli cronice. Rezultatele unor cercetări întreprinse în acest domeniu au demonstrat chiar contrariul: dacă se iau doze mari din aceste suplimente, crește riscul de deces.
De exemplu, două studii privind efectul unor doze mari de suplimente de vitamina A sau betacaroten (molecula pe care organismul nostru o transformă în vitamina A) asupra riscului de cancer de plămâni la fumători a arătat că absorbția zilnica a acestei vitamine nu reduce mortalitatea cauzată de cancer.
Dimpotrivă, riscul a crescut (cu 28% mai multe cancere și cu 17% mai multe decese la subiecții care au primit suplimentul de vitamina într-unul dintre aceste studii). Efectele negative ale suplimentelor care conțin doze mari de vitamine au putut fi observate și la nefumatori.”
Și totuși sunt momente când trebuie să apelăm la suplimente, cu condiția să nu înlocuim o alimentație adecvată. Dacă ai obiceiul să consumi multe semipreparate, zaharuri și alte produse sărace în nutrienți, atunci vei fi nevoit să apelezi la vitaminele sintetice. De asemenea, medicii recomandă aceste vitamine sintetice dacă mănânci hrana congelată și prelucrată termic.
Prin congelare, cantitatea de vitamina C din legume și fructe se reduce cu 30-50% față de aceleași alimente în stare proaspătă, vitaminele din complexul B scad cu aproximativ 50%, iar în cazul vitaminei A pierderile sunt de 10-20%.
Prelucrarea termică a hranei (la temperaturi mai mari de 60 de grade C) conduce la o pierdere de până la 70% din conținutul de vitamine (mai ales B și C). Iar prin reîncălzirea repetată a hranei, proporția lor vă scădea din ce în ce mai mult.
Prelucrarea industrială și chimică a alimentelor, precum și conservarea lor, reprezintă alti factori de reducere considerabilă a procentului de vitamine. Desi cantitățile de vitamine sunt, în general, trecute pe ambalajele alimentelor, o dată cu trecerea timpului, conservarea, condițiile de depozitare și temperatură fac ca proporțiile acestora să fie mult mai reduse.
În concluzie, oamenii de știință prescriu vitamine și minerale naturale din abudenta pentru că acestea echilibrează blând și armonios rezervele organismului. Ei recomandă în același timp să evităm pe cât posibil tot ce e sintetic și să ne asigurăm că administrarea suplimentelor obținute în laborator se face doar pe termen scurt. În caz contrar, folosirea lor pe o perioadă îndelungată poate cauza simptome de intoxicare și reacții alergice. Deci, în loc de efecte benefice, ne putem trezi cu complicații grave de sănătate.
Este așadar mai folositor și mai benefic să ne focalizăm pe diversificarea zilnică a alimentelor care conțin în mod natural complexe de vitamine și minerale, decât să urmărim administrarea unor tablete de calciu, fier, vitamina A, vitamina D și alte suplimente sintetice.